Telenet personaliseert tv-reclame op basis van winkelaankopen

Heel wat Telenet-klanten zullen binnenkort op de SBS-zenders Vier, Vijf of Zes gepersonaliseerde reclame voorgeschoteld krijgen. Die zal niet alleen gebaseerd zijn op het kijk- en surfgedrag, maar ook op de aankopen in de winkel.SBS werkt hiervoor samen met dataleverancier Bisnode, die gegevens ontvangt van de klantenkaarten van de grootste winkelketens. Aan de ‘smart add’ ontsnappen, wordt moeilijker. “Want als zo’n spotje doorgespoeld wordt, herprogrammeren we het gewoon en krijg je het tijdens het volgende reclameblok te zien”, zegt accountmanager Katrien Van den Bussche van SBS Belgium. De voorbije maanden kregen in de testfase zowat 1,3 miljoen huisgezinnen al ‘spotjes op maat’ te zien, of ongeveer de helft van de Telenet-klanten.

De Privacycommissie en staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) waren aanvankelijk niet akkoord. “Alle Telenet-klanten stonden standaard op de instelling dat ze gerichte tv-reclame wilden ontvangen. Daar gingen we niet mee akkoord, zwijgen is niet gelijk aan toestemmen. Dat is aangepast: nieuwe klanten moeten expliciet toestemming geven en bestaande klanten worden gewezen op de voorwaarden. Vanaf mei 2018 wordt de Europese wetgeving strenger, dan wordt nadrukkelijke toestemming nog belangrijker.”

Ook Proximus test gepersonaliseerde reclameblokken, net als Medialaan (VTM). — bron: De Standaard

Simpele tip voor Telenet-klanten.
Surf naarde website van Telenet. Log in bij MijnTelenet. Ga bij Administratie naar je privacy-instellingen. Sel die in op Algemeen, dat is de meest privacyvriendelijke instelling (en geloof niet dat Persoonlijk de meest gekozen instelling is, want dat is waar Telenet haar klanten eerst standaard op instelde). Als je dat gedaan hebt, zou Telenet je privacy wat meer moeten respecteren. Althans dat is wat ze beloven en we zullen ze maar op hun woord geloven zeker?