Videotheek /// Gladovic en Meillassoux: Nothing to hide

“Because we are who we are — free individuals craving for freedom, equality and justice — it’s a moral imperative for each of us to do what we can to break this machine of oppression” — Jérémie Zimmerman

‘Nothing to hide’ is een documentaire van twee Berlijnse journalisten, Mihaela Gladovic en Marc Meillassoux, die zich afvroegen waarom we ons zo makkelijk onderwerpen aan die massale surveillance door overheden en bedrijven. Waarom laten we zonder enig noemenswaardig verzet onze privacy, rechten en vrijheid aan banden leggen. We horen de mantra zo dikwijls weerklinken: surveillance is voor mij geen probleem, ik heb toch niets te verbergen?

Maar welk soort samenleving zijn we ondertussen aan het opbouwen? Voor onszelf en voor de toekomstige generaties? Landen die hun burgers permanent in het oog houden, bestempelen we als totalitaire regimes. Maar tegelijkertijd installeren we voortdurend apps, klikken we gemakshalve de gebruiksvoorwaarden weg en geven we en passant de bedrijven achter de apps toegang tot onze meest persoonlijke data.

Het opent volgens de filmmakers de weg voor overheden die ook ons doen en laten willen controleren. Onder het mom van terreurbestrijding moeten we onze privacy opofferen, zogenaamd voor meer veiligheid. En we slikken dat zomaar, want “in mij is toch niemand geïnteresseerd” en “ik heb toch niets te verbergen”.

Stuk voor stuk valse argumenten, zoals de filmmakers het in hun film uitgebreid laten zien. Het resultaat is een ‘must watch’ voor iedereen die nog een beetje bekommerd is om zijn of haar privacy, rechten en vrijheden. Een film die aanzet tot nadenken, maar ook om zelf je privacy te verdedigen.

Gladovic en Meillassoux slaagden erin hun film te maken met de steun van Mediapart en vooral ook van een heleboel gulle gevers. De film ging in 2016 in roulatie, maar als wederdienst voor de crowdfunding is de film nu ook online te bekijken met een creative commons licentie. Bovenaan deze pagina en op de website van de filmmakers kan je de Engelse versie zien. Er is ook een Franse, een Duitse en een Spaanse versie van de film. Jammer genoeg (nog?) geen Nederlandse versie.