Gezichtsscan reizigers 3 jaar in Europese databank

De vingerafdrukken en gezichtsscans van niet-EU-burgers die naar België en andere Schengenlanden willen reizen, worden in de toekomst drie jaar opgeslagen in een databank. De identiteitscontrole wordt dan volledig digitaal, zodat paspoort-stempels niet meer nodig zijn. De persoonsgegevens worden opgeslagen bij het EULISA-agentschap in Estland. Nationale opsporingsdiensten en Europol kunnen daar iemands reisgeschiedenis opvragen. EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) denkt dat het systeem uiterlijk in 2020 kan draaien. Het Europees Parlement gaf woensdag groen licht voor dit zogenoemde in- en uitreissysteem, met 477 tegen 139 stemmen.

Voor reizigers uit de ongeveer zestig landen zonder visumplicht voor de EU wordt ook nog een ander systeem opgetuigd, genaamd ETIAS. Zij moeten voor hun reis eerst online een aanvraag indienen.

Critici stellen dat het opslaan van gegevens in strijd is met Europese wetgeving. Ook het prijskaartje – de schattingen lopen op tot 1 miljard euro – stuit sommigen tegen de borst.

— bron: Europa Nu

Het Europees Parlement presenteerde haar nieuw elektronisch systeem voor controles aan de externe grenzen van het Schengengebied voor in een video.