Lezen op zaterdag (35)We pikken nog eens de draad terug op van onze weekendbijlage, met een paar markante berichten van de afgelopen week of weken. Her en der van het wereldwijde web geplukt, om u een plezier te doen …
Heb je meer suggesties? Voeg ze hieronder toe in de comments.

Het goede nieuws

  • In Oostenrijk is ngo epicenter.works er in geslaagd om verregaande surveillance wetgeving tegen te houden. EDRi zet een paar zaken op een rijtje van wat we kunnen leren uit dit succesverhaal.
  • En in Nederland komt er zo goed als zeker een referendum over de Sleepwet. Met de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten kunnen de Nederlandse geheime diensten op grote schaal de communicatie van elke burger tappen, ook al vormen die geen enkele bedreiging.

Een must read

  • Corporate Surveillance in Everyday Life. Cracked Labs presenteerde een lijvig rapport over de manier waarop een paar duizend bedrijven de levens van miljoenen mensen monitoren, analyseren en beïnvloeden. Wie zijn de hoofdrolspelers in de wereld van online tracking? Wat kunnen ze opmaken uit onze aankopen, telefoongesprekken, online zoekopdrachten en Facebook likes? Hoe verzamelen, verhandelen en gebruiken online platformen, tech bedrijven en datahandelaars onze persoonlijke data?
    Je kan het rapport integraal online lezen (hier een samenvatting) of downloaden als pdf.
    Wolfie Christl, auteur van het rapport, schreef eerder ook het boek Networks of control over hetzelfde thema.

En verder …