Nederlandse bedrijven delen klantendata met Facebook

Uit onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond blijkt dat verschillende bedrijven de gegevens van klanten delen met Facebook, zonder dat klanten daar weet van hebben – laat staan dat ze toestemming hebben gegeven. Daarmee overtreden die bedrijven de Wet bescherming persoonsgegevens. Meestal gaat het om e-mailadressen, maar soms worden ook adressen, geboortedatums en telefoonnummers gedeeld.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: “Het is ontoelaatbaar dat organisaties ongevraagd hun klantbestanden met partijen als Facebook delen. En de uitleg van sommige bedrijven is ronduit slap, zoals ‘iedereen die online adverteert doet het zo’.” Er zijn ook bedrijven die menen dat ze klanten geen toestemming hoeven te vragen omdat de gegevens versleuteld worden verstuurd. Maar volgens toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) doet dat niet ter zake. Andere bedrijven, zoals de Postcodeloterij, noemen reclame een ‘gerechtvaardigd belang’, waardoor er geen toestemming nodig zou zijn.

De Consumentenbond concludeert, op basis van de privacywet en de uitleg van de AP, dat deze bedrijven de wet overtreden en heeft 17 van hen hierop aangesproken. ANWB, Nuon en Oxfam Novib zijn daarop gestopt met het ongevraagd delen van klantenbestanden. De Bijenkorf was hier al eerder mee gestopt, Essent heeft toegezegd binnenkort te stoppen. KLM en Transavia heroverwegen hun aanpak. De Bankgiroloterij, FBTO, KPN/Telfort, Postcodeloterij, Vakantieveilingen, Vriendenloterij en de Persgroep blijven gewoon doorgaan. Van Heerlijk.nl, HelloFresh en Hotels.nl ontving de Consumentenbond geen reactie. — lees verder bij de Consumentenbond hier en hier.