Bibliotheek /// Maxim Februari – Klont (2017)

‘Klont’ is de nieuwste roman van de Nederlandse columnist, advocaat en filosoof Maxim Februari. De Klont uit de titel is de motor van het verhaal en bestaat uit op drift geraakte data die – door zelf te denken – in staat zouden zijn de moderne wereld te vernietigen. Rond die Klont ontwikkelen zich verschillende verhaallijnen die door Februari op speelse wijze verweven worden tot een satirische roman over een tijd waarin de mens zich steeds meer lijkt uit te leveren aan de grote technologiebedrijven.

Zo omschreven zou je kunnen denken dat Klont een pamflet is, een technoroman waarin de schrijver wil waarschuwen wat de gevolgen zijn als onze wereld niet meer op menselijke maat is geschoeid is en we ons van een kennend wezen hebben laten afzakken tot een gekend wezen. En wie dat uit de roman wil halen, zal dat zeker kunnen. Maar tegelijk slaagt Klont erin grote ideeën en filosofische vraagstukken op een uitdagende manier in een spannend verhaal te vervlechten. Februari laat je in ieder geval met andere ogen naar een mogelijke toekomst kijken. En dat op grappige en erg goed geschreven wijze. Een aanrader.

Maxim Februari: Klont (uitg. Prometheus, 2017, 256 p.)