Is het internet haar neutraliteit niet al lang kwijt?

In de Verenigde Staten woedt de discussie rond netneutraliteit volop. Maar in een opiniebijdrage bekijkt Bloomberg-columniste Megan McArdle de discussie vanuit een ander perspectief. Eentje waar we ons minstens evenveel zorgen over moeten maken. Terwijl we netneutraliteit proberen te garanderen, mogen we volgens McArdle de macht van techgiganten als Google en Facebook evenmin uit het oog verliezen. Zij vormen immers een minstens even grote bedreiging voor een vrij en open internet.

Het internet zal vandaag vol staan met veroordelingen van deze stap achteruit, van een dreigende duistere toekomst waarin onze toegang tot het internet gecontroleerd zal worden door een paar machtige bedrijven. En dat kan zeker gebeuren. Maar in feite kan het al gebeurd zijn, niet geleid door interproviders maar door de bedrijven zelf die nu zo hard strijden voor netneutraliteit. (…) Ons gebruik van het internet wordt nu al steeds meer gecontroleerd door een handvol bedrijven, vooral dan door Google en Facebook. Het argument dat deze bedrijven gereguleerd zouden moeten worden als openbare nutsbedrijven, is minstens even valabel als het argument om internproviders te reguleren via netneutraliteit. Kabelmonopolies hebben weliswaar een lokale machtspositie, maar geen van hen heeft de mogelijkheden van Google en Facebook om eenzijdig te bepalen wat Amerikanen moeten zien, horen en lezen.

Met andere woorden, we leven al in de ommuurde tuin waar activisten zich nu zorgen over maken en de muren worden elke dag hoger. Het feit dat deze bedrijven in staat waren om hun macht te versterken op het moment dat de regelgevers het meest gefocust waren op het openhouden van het internet, toont hoe moeilijk het is om dat soort regulering goed te krijgen. Terwijl er heel hard opgelet wordt voor het ene gevaar, kan een minstens even groot gevaar net buiten ons gezichtsveld binnen sluipen. Het risico bestaat zelfs dat we, door het ene probleem proberen op te lossen, het andere probleem net groter maken. En dan ziet het er naar uit dat we een toekomst tegemoet gaan met minder keuzevrijheid en minder macht voor internetgebruikers.

 — lees hier de volledige opiniebijdrage