Test-Aankoop waarschuwt voor privacyproblemen bij robotspeelgoed

Test-Aankoop onderzocht robothonden en ander geconnecteerd speelgoed, om te bepalen of ze de veiligheid of de privacy van hun gebruikers, voornamelijk kinderen, in het gedrang brengen. Uit de test bleek dat er zich bij twee van de zeven onderzochte robots problemen stellen: de “Sphero BB8” droid van Star Wars en de robothond “Chip WowWee”. Zij communiceren via Bluetooth met een smartphone of tablet, die op zijn beurt persoonlijke data zoals de identiteit van het toestel aan derden doorstuurt. In dit geval is dat het bedrijf Flurry, een data broker die persoonlijke gegevens verzamelt en verkoopt. En dat zonder enige meerwaarde voor de gebruiker. Voor de robothond “Chip WowWee” komt daar nog een extra probleem bij: hij is te besturen via Bluetooth en dit zonder code-opgave. In theorie kan eender wie de controle op de hond overnemen, zolang hij zich dicht genoeg in de buurt bevindt.

Uit voorzorg raadt de consumentenorganisatie deze twee modellen ten stelligste af. Ze roept ouders ook op om waakzaam te zijn voor connected toys, maar wijst er tegelijk op dat zowel de industrie als de autoriteiten een grote verantwoordelijkheid dragen. De Belgische autoriteiten krijgen daarbij een stevige veeg uit de pan omdat ze op dat gebied te weinig ondernemen. In tegenstelling tot de houding in Duitsland, waar de verkoop en zelfs het gebruik van bepaalde geconnecteerde speeltjes werd verboden, omdat ze er worden beschouwd als “illegale spionagemiddelen”.

Test-Aankoop trok in het verleden al eerder aan de alarmbel. Bij smartwatches voor kinderen bleek dat het bijzonder makkelijk is voor vreemden om het kind in kwestie af te luisteren of ermee te communiceren. Ze waarschuwde ook voor de “My Friend Cayla”-pop en de robot “I-Que”, die microfoontjes en spraakherkenningstechnologie bevatten waarmee mensen met slechte bedoelingen dankzij de onbeveiligde Bluetooth-verbinding tot op 15 meter met het kind kunnen communiceren.

Lees hier het volledige persbericht