Nubo, uw data in eigen handen

Sinds een goed jaar werken een aantal mensen en organisaties aan de oprichting van Nubo, een coöperatie die diensten moet aanbieden in de lijn van wat Google, Facebook en andere giganten doen. Het verschil dat ze willen maken is dat deze coöperatie in handen is van de gebruikers, dat ze een transparant beleid voert met respect voor de privacy en dat ze tegenover het huidige model van monopolies een gedistribueerd democratisch model plaatst. De gebruiker beslist als coöperant welke diensten worden ontwikkeld en de voorwaarden waarin dat gebeurt. Kort gezegd: Nubo wil dat gebruikers terug eigenaar worden van hun eigen gegevens.

Bij De Wereld Morgen geeft één van de mede-oprichters een kort woordje uitleg.

Het internet speelt een grote rol in ons leven: we e-mailen, delen foto’s en documenten, zoeken naar informatie en winkelen online. We maken hiervoor dankbaar gebruik van de vele ‘gratis’ diensten die grote privébedrijven ons aanbieden. Maar dit dient vooral de eigen agenda van deze bedrijven.

Door deze diensten te gebruiken geven we hen gigantische hoeveelheden persoonlijke gegevens. Die misbruiken ze voor eigen winst, ver van publieke controle of zorg om de maatschappelijke gevolgen. Zij doen dit zonder medeweten of bewuste toestemming van de gebruiker.

Wij maken ons ernstig zorgen hierover. Daarom willen we een project starten waarmee gebruikers terug eigenaar kunnen worden van hun eigen gegevens. We willen een coöperatie starten op basis van open source software, die betrouwbare diensten biedt en mensen in staat stelt hun digitaal leven in vertrouwen en op ethische basis te leiden.

Om de haalbaarheid van het project te beoordelen, heeft Nubo een korte vragenlijst opgesteld. Je kan die hier invullen. Meer info over Nubo vind je op de website.