China maakt van Xinjiang een labo voor high-tech sociale controle

China is er in geslaagd om van Xinjiang, een autonome regio in het noordwesten van het land, een van de meest geavanceerde surveillance staten ter wereld te maken. Officieel om het terrorisme te bestrijden en het verzet tegen de regering te controleren in een van de weinige Chinese regio’s waar etnische Chinezen in de minderheid zijn. Het gamma aan controletechnologieën is beangstigend en letterlijk admenbenemend: het routinematig gebruik van camera’s met gezichtsherkenning, checkpoints waar de politie de smartphones van passanten nakijkt op niet-toegestane software, de verplichting om een identiteitskaart door een lezer te halen en te worden gefotografeerd voordat je benzine en andere benodigdheden kan kopen, … De overheid heeft de afgelegen regio in sneltempo omgevormd tot een laboratorium voor haar high-tech sociale controle.

Een journalist van de Business Standard reisde twee weken door de regio en rolde van de ene verbijsterende ervaring in de andere. Lees het volledige verhaal: 12 days in Xinjiang: How China’s surveillance state overwhelms daily life