Maken levensechte maskers gezichtsherkenning onmogelijk?

Onderzoeker Jet Sanders met en zonder masker.

De Standaard heeft het over maskers die tegenwoordig zo levensecht zijn dat bijna niemand het verschil ziet met echte gezichten. Dat ontdekten wetenschappers, die waarschuwen voor misbruik door criminelen. Hun bevindingen tonen meteen ook de onzin van gezichtsherkenning aan. “Het betekent dat gezichtsherkenning mogelijk niet meer kan worden gebruikt om iemand te identificeren.”

Je kunt jezelf in een handomdraai veranderen in een jonge vrouw of een oude man. Voor zo’n 550 dollar (465 euro) koop je online een beschilderd siliconen masker dat heel echt lijkt. Het valt over je schouders, zodat je nek en je borst er hetzelfde uitzien als je gezicht.

Maar werkt het masker ook? Denken andere mensen echt dat een gemaskerde jonge man een oude vrouw is? Jazeker, ontdekten wetenschappers van de Universiteit van York. In hun experimenten zag van de honderden proefpersonen vrijwel niemand het verschil tussen de nepgezichten en de echte gezichten – niet op foto’s en niet in de werkelijkheid.

‘Dat betekent dat gezichtsherkenning mogelijk niet meer kan worden gebruikt om iemand te identificeren’, zegt de Nederlandse experimenteel psychologe Jet Sanders, die het ­onderzoek heeft gedaan met Britse collega’s. Nu is een pasfoto op een ­document nog cruciaal om vast te stellen of iemand is wie die zegt te zijn. Denk aan het controleren van paspoorten op vliegvelden. Wie een illegaal paspoort heeft en een masker dat lijkt op de pasfoto, kan die controles omzeilen.

Lees verder bij De Standaard (of hier)