Videotheek /// Xu Bing – Dragon Fly Eyes

Weinig beelden lijken de werkelijkheid dichter op de huid te zitten dan de beelden die door bewakingscamera’s zijn opgenomen. In China zijn naar schatting 200 miljoen van dergelijke camera’s geïnstalleerd om het leven ongefilterd vast te leggen; alledaagse activiteiten worden vermengd met dramatische gebeurtenissen die de verbeelding overstijgen. De eerste speelfilm van beeldend kunstenaar Xu Bing naait bewakingsbeelden die hij van het internet plukte aan elkaar om er een fictief verhaal mee te creëren over een jonge vrouw die het leven in het moderne China doorkruist. Het resultaat is een provocerend verhaal dat net zo alledaags, surrealistisch en bizar is als de werkelijkheid zelf.

‘Dragonfly Eyes’ sluit naadloos aan bij het oeuvre van Xu BIng dat consequent de relatie tussen beeld en betekenis verkent en telkens weer ons begrip van wat we zien wil verstoren. Iets waar hij ook deze keer weer in slaagt.

I’ve wanted to make a film from surveillance footage since 2013, but I had no access to the necessary resources. Since 2015, surveillance cameras in China have been linked to the cloud database: countless surveillance recordings have been streamed online. So I took up the project again. I collected a huge amount of footage and tried to use these fragments of reality to tell a story.

With no human agency operating them, surveillance cameras produce fascinating footage round the clock. Ineffably silent, these cameras record incessantly. Sometimes they record images that are beyond logical understanding, captured in one mad, fleeting instant. When these seemingly random yet intricately connected clips are assembled, what’s the distance between the video fragments of real life and ‘reality’?

— Xu Bing

Dragonfly Eyes
Speelfilm, China, 81 min., 2017
Regisseur: Xu Bing
Website