Gerecht en politie vragen steeds vaker gegevens op bij internetgiganten

De Belgische veiligheidsdiensten hebben vorig jaar bijna vijfduizend keer informatie aangevraagd bij internetgiganten als Facebook of Apple. Bijna dertig procent van die aanvragen wordt echter geweigerd, zo blijkt uit cijfers die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft bekendgemaakt. Het aantal vragen om informatie bij de internetspelers verdubbelde bijna van 2.869 in 2014 tot 4.941 in 2017. Apple (1.635 aanvragen) werd het vaakst gesolliciteerd, en het bedrijf ging ook in 1.494 gevallen op die verzoeken in. Facebook (1.074 aanvragen) volgt op de tweede plaats, en leverde in 752 zaken een antwoord. Microsoft en Google ontvingen minder aanvragen, maar weigeren in verhouding tot die andere spelers wel meer verzoeken. — lees verder bij De Morgen