Big data leidt tot arrestaties in China

In China zijn diverse mensen opgepakt en naar ‘politieke opvoedingscentra’ gestuurd op basis van big data-analyse. ‘Orwelliaanse methoden’, zegt Maya Wang, China-onderzoeker bij Human Rights Watch.

De Chinese autoriteiten combineren diverse technieken om de bevolking in de gaten te houden. Zo wordt gebruik gemaakt van camera’s, waarvan sommige werken met gezichtsherkenning of infrarood (waardoor ze ook ‘s nachts opnamen kunnen maken). De camera’s staan bijvoorbeeld bij supermarkten, scholen en huizen van religieuze leiders. Daarnaast worden gegevens over wifi-verkeer verzameld, en kentekens en ID-gegevens geregistreerd en doorgegeven bij het passeren van checkpoints, aldus HRW. Het overheidsprogramma maakt ook gebruik van gezondheidsgegevens, bankgegevens en informatie die de politie doorgeeft op basis van observatie. Ook krijgen mensen thuis bezoek van overheidsfunctionarissen en wordt hen gevraagd naar hun familie, geloof, contacten en reisgedrag. Die gegevens worden eveneens centraal verzameld.

De Chinese autoriteiten verzamelen en analyseren op grote schaal en systematisch data over inwoners van Xinjiang, een regio waar veel Oeigoeren wonen. Volgens de overheid is de surveillance bedoeld om de stabiliteit in de regio te handhaven en ‘terroristische elementen’ op te sporen. In de praktijk betreft het echter iedereen die verdacht wordt van politieke ontrouw, zegt HRW.  “Dat kan betekenen dat elke Oeigoer, zelfs als hij op vreedzame wijze zijn religieuze en culturele identiteit uit, doelwit kan worden.”

— Lees verder bij MO*.