“Via je bankrekening kan je hele levensstijl in kaart worden gebracht”

“Ik betaal om privacyredenen het liefst met contant geld, maar in mijn buurt is dat op steeds meer plekken onmogelijk. Ik vind het een eng scenario dat aan de hand van je uitgaven op je bankrekening je hele levensstijl in kaart kan worden gebracht. Voor zorg- en autoverzekeraars kan het aanleiding zijn je een hogere premie op te leggen. Onder het mom van goed gedrag wordt beloond, kan ongewenst gedrag worden afgestraft. Het zal vooral de meest kwetsbare groepen raken. We moeten diep nadenken over de gevolgen van het verdwijnen van cash. Bij een datalek liggen al je gegevens op straat. Afschaffen is makkelijker dan weer invoeren.”

— Ancilla van de Leest

De quote komt uit een artikel in De Volkskrant waarin de vraag wordt gesteld of een cashloze wereld werkelijk veiliger, makkelijker, beter is. Wat ons betreft is het in ieder geval duidelijk: als burger moet je de keuze hebben om geen digitale sporen na te laten, ook niet via de bankrekening. De Nederlandse Bank spreekt in dat verband van “een gerechtvaardigd belang anoniem te willen blijven”. Dat kunnen we alleen maar beamen.