Nederlandse sauna biedt excuses aan voor gebruik bewakingscamera’s

Les één: hang geen camera’s in een sauna en al helemaal niet op plekken waar bezoekers per definitie naakt rondlopen. Het maakt daarbij niets uit of de filmbeelden wel of niet “enkel door de directie bekeken kunnen worden”. Dan moet je namelijk én de directie én de beveiliging van het netwerk 200 procent kunnen vertrouwen. Terwijl zelfs het kleinste kind kan weten dat het vroeg of laat wel ergens fout zal lopen.

Les twee: bezoek geen sauna waar camera’s hangen op plekken waar je als bezoeker per definitie naakt rondloopt. Maakt niet uit of er ergens aan de ingang een bordje hangt dat je er vriendelijk op wijst dat je gefilmd wordt. Want zelfs het kleinste kind etcetera …

Les drie: de politie holt in dit soort zaken hopeloos achter de feiten aan. De wettelijkheid van de verborgen camera’s zal nu pas onderzocht worden, terwijl de camera’s er al geruime tijd hangen.

Les vier: doe eens sneller beroep op je burgerzin. Wie weet heeft van dit soort misstanden, moet onmiddellijk een klacht indienen. Excuses of niet, dit is simpelweg misbruik.

De Nederlanse Sauna & Beauty Oase uit Nederasselt heeft op haar website excuses aangeboden voor het gebruik van bewakingscamera’s. De excuses komen er nadat vorige week bleek dat er naaktbeelden van handbalsters op internet circuleerden. De politie verdenkt een man uit Drachten van het plaatsen van de beelden. Hoe hij aan die filmpjes kon komen wordt nog uitgezocht.

Inmiddels zijn er meer filmpjes uit Nederasselt opgedoken. Het bedrijf gebruikte vier camera’s tegen diefstal en ongewenste intimiteiten. De laatste camera is donderdag uitgezet. Volgens de eigenaar van de sauna kon alleen de directie filmbeelden bekijken. Dat is nooit zonder reden gebeurd, zegt hij. ,,In het verleden was er een aantal keren aanleiding om de beelden terug te kijken”, schrijft hij.

Saunabezoekers wisten dat er camerabewaking was, stelt de directie. Maar op internet zijn veel bezoekers woedend dat ze zonder medeweten naakt zijn opgenomen. Ook de politie wordt overspoeld met reacties. Er is een speciaal meldpunt geopend voor saunagasten die zich benadeeld voelen.

De politie onderzoekt onder meer of de beelden echt zijn gehackt of dat de eigenaar ze mogelijk zelf heeft geplaatst. De sauna deed in januari en vorige week aangifte van hacken. Ook de strafbaarheid van het ophangen en inschakelen van verborgen camera’s wordt onderzocht, zegt een politiewoordvoerster. ,,Wij hopen dat de politie snel achterhaalt wie verantwoordelijk is voor dit enorm vervelende voorval”, laat de saunadirectie weten.

 — bron: Het Laatste Nieuws