Groot Facebooklek: Cambridge Analytica maakte gegevens van 50 miljoen mensen buit

Cambridge Analytica heeft de gegevens van 50 miljoen Facebookgebruikers verzameld zonder hun toestemming. De gegevens zijn daarna gebruikt om hun stemgedrag te beïnvloeden.

Het massaal verzamelen van data zou zijn begonnen in 2014. Een deel van de verzamelde profielen zijn verkregen onder het mom van academisch onderzoek. Honderdduizenden Facebookgebruikers werden betaald om een persoonlijkheidstest te doen via een app. De test vergaarde ook alle gegevens van de Facebookvrienden van de deelnemende Facebookgebruikers. Dit leidde uiteindelijk tot een enorme database met zo’n 50 miljoen gebruikers. Een kwart van de kiesgerechtigden van de Verenigde Staten.

Op basis van die database is software ontwikkeld om Facebookprofielen te rangschikken volgens politieke voorkeuren en op basis daarvan gepersonaliseerde politieke advertenties te ontwikkelen. Facebook heeft nu het bedrijf verwijderd van het sociale platform. Het blokkeerde ook de toegang van het moederbedrijf, Strategic Communication Laboratories.

— lees verder bij VRT NWS

Meer lezen: