Maak je smartphone privacyproof

Ook bij de VRT staat privacy momenteel hoog op de nieuwsagenda. Met “dank” onder meer aan de recente veroordeling van Facebook voor schending van de privacy, het dataschandaal rond Cambridge Analytica en de nieuwe Europese privacywetgeving die binnen een paar dagen van kracht wordt. Aanleiding genoeg voor de VRT-nieuwsdienst om eens uit te zoeken wat u zelf kan ondernemen om uw privacy te beschermen. Hoe maak ik mijn smartphone privacyproof …

Met wie we bellen, welke site we bezoeken, wat we liken en sharen, waar we zijn, wie onze contacten zijn, … Het zegt ontzettend veel over onszelf en is dan ook goud waard voor adverteerders. Bedrijven zoals Facebook en Google leven ervan. Op zich niets fout mee, maar weet dat het gebeurt en dat u er – als u dat wil – ook iets kan aan doen. We volgden een Privacy Café van het Privacy Training Center en delen hieronder de belangrijkste tips.

Die tips hebben we hieronder kort samengevat. De uitgebreider versie met voor elke tip een woordje uitleg vindt u op de website van de VRT. Daar kan je meteen een paar glimpen opvangen van een PrivacyCafé zoals die door het Privacy Training Center gegeven worden. Een absolute aanrader …

1. Verwijder alle apps die u niet gebruikt
2. Update steeds uw smartphone
3. Reclame op maat uitschakelen
4. Kies een privacyvriendelijke browser
5. Installeer add-ons
6. Gebruik privacyvriendelijke zoekmachines
7. Kies voor veilige paswoorden
8. Kies voor privacyvriendelijke tools om te chatten