Facebook-schandaal nog veel groter dan gedacht

Het schandaal bij Facebook blijkt nog veel groter dan gedacht: niet de data van 50, maar wel 87 miljoen mensen zijn misbruikt door het Britse databedrijf Cambridge Analytica. Dat bedrijf is via een spelletje aan de persoonlijke gegevens van Facebookgebruikers geraakt. En die gegevens zijn daarna gebruikt in onder meer de Amerikaanse kiescampagne, om gericht valse nieuwsberichten te verspreiden.

Onder de slachtoffers zitten mogelijk ook bijna 61.000 Belgen. “Heel wat gegevens van Belgen, die in contact staan met mensen uit Amerika, zijn verzameld door Cambridge Analytica,” zegt Willem Debeuckelaere van de Privacycommissie. “En die mensen zijn ingezet, als een soort van informationele muilezel, om die Amerikaanse mensen te beïnvloeden met fake news en politieke propaganda.”

Privacycommissie: “Het is de kroniek van een lang aangekondigde ramp”

De Privacycommissie is niet compleet verrast. “Het is de kroniek van een lang aangekondigde ramp. We weten al vrij lang dat dit mogelijk is en dat het ooit zou ontploffen. Maar dat het op zo’n grote schaal zou zijn, en dat het om de vergiftigen van de publieke opinie gaat, daar schrikken we toch ook wel van. Eigenlijk is het een massale vorm van geestelijke genocide die men aan het plegen is.”

Intussen werkt de Privacycommissie mee aan een Europees onderzoek naar het datalek bij Facebook. Als daar meer informatie uitkomt, zal de commissie de getroffen Belgen inlichten. De slachtoffers kunnen dan zelf aan Facebook of het bedrijf Cambridge Analytica vragen om de gegevens te laten verwijderen. De getroffen Belgen kunnen ook klacht indienen bij de Privacycommissie.

— lees meer bij VRT NWS