Meeste Zweden tegen volledig cashloze samenleving

Opvallend nieuws, al was het maar omdat ook in ons land de voorstanders van een cashloze samenleving graag uitpakken met het Scandinavische voorbeeld. Waarbij maar al te graag voorbijgegaan wordt aan de gevaren van een dergelijke evolutie.

De meeste Zweden zijn tegen een volledig cashloze samenleving, ook al weigeren steeds meer Zweedse winkels contant geld. Uit een onderzoek van Sifound, in opdracht van Bankomat AB, blijkt dat 68 procent van de ondervraagde Zweden cash als mogelijk betaalmiddel willen behouden. Slechts een kwart is voorstander van een volledig cashloze samenleving.

Bovendien groeit het verzet in Zweden tegen de rush naar een samenleving zonder contant geld. Critici wijzen onder meer op de grotere risico’s op fraude, hacks en de kwetsbaarheid die inherent is aan elke IT-infrastructuur.

Björn Eriksson, een voormalige Zweedse politiecommissaris, is leider van een groep genaamd Kontantupproret (Cashopstand). Volgens Eriksson is het gevaarlijk om volledig cashloos te gaan. Wanneer een dergelijk digitaal systeem wordt aangevallen of uitgeschakeld is er geen betaalmethode om op terug te vallen.

“Wie alleen over een digitaal systeem beschikt, stelt zichzelf bijzonder kwetsbaar op. Indien Rusland zou beslissen om Zweden binnen te vallen, zou het voldoende zijn om het Zweedse betalingssysteem uit te schakelen. Geen enkel ander land zou een dergelijk risico willen nemen en zou een analoog systeem als zekerheid willen.”

De Zweedse Piratenpartij waarschuwt dan weer voor de volledige traceerbaarheid van elke transactie.

Voormalig parlementslid van de Piratenpartij Christian Engström wijst naar Ierland, waar abortus verboden is. Het is veel eenvoudiger voor de autoriteiten om Ierse vrouwen te traceren die een abortus hebben ondergaan als ze alle digitale transacties kunnen volgen. “Als je de controle over de servers van Visa of MasterCard hebt, heb je de controle over Zweden”, aldus Engström.

Eerder dit jaar had ook de gouverneur van de Zweedse centrale bank, Stefan Ingves, gewaarschuwd dat een cashloze maatschappij een aantal problemen zou kunnen creëren. “Door de introductie van cashloze transacties zou het betalingsverkeer mogelijk volledig in handen van financiële partijen uit de privésector kunnen komen. Er moet dan ook gewerkt worden aan een wet die de overheidscontrole op het betaalsysteem kan garanderen.”