Overheidswebsites sturen bezoekersgegevens door naar Facebook

Overheidsinstellingen als De Lijn en Kind en Gezin sturen met de Facebook-pixel massaal gegevens over bezoekers van hun website door. Op 16 februari werd Facebook door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg nog veroordeeld wegens schending van de privacywetgeving. Eén van de redenen hiervoor was net dat gebruik van de onzichtbare Facebook-pixel waarmee de internetgigant ook wie geen Facebook-account heeft, kan volgen.

Uit een antwoord van minister Homans blijkt dat zeven overheidswebsites gebruik maken van de Facebook-pixel: Sport Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen, Toegankelijk Vlaanderen, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, De Lijn, de Vlaamse Milieumaatschappij en Kind en Gezin. Wie bijvoorbeeld een bus opzoekt op de website van De Lijn, wodt dus gegarandeerd gevolgd door Facebook – ook als u geen Facebook-account hebt.

Onaanvaardbaar

Vlaams Parrmentslid Katia Segers (SP.A) noemt het gebruik van de Facebook-pixel onaanvaardbaar. “De Vlaamse overheid faciliteert een praktijk die door de rechtbank is bestempeld als een inbreuk op de privacywetgeving. Het is hallucinant dat websites van Vlaamse overheidsdiensten nog steeds gebruikmaken van deze technologie en een privébedrijf in staat stellen om niet alleen ­informatie te verzamelen over elke surfer, maar die ook nog eens zonder ons ­medeweten door te verkopen.” Segers vraagt dat Homans het gebruik van de Facebook-pixel op Vlaamse overheidswebsites onmiddellijk verbiedt.

Lees het volledige artikel bij De Standaard