Staatsveiligheid krijgt directe toegang tot duizenden politiecamera’s

De Staatsveiligheid krijgt rechtstreeks toegang tot de duizenden camera’s van de lokale en federale politiediensten. Het gaat zowel om de simpele bewakingscamera’s als om de intelligente systemen, zoals de ANPR-camera’s die nummerplaten herkennen. De Staatsveiligheid zal niet langer toestemming moeten vragen aan de bevoegde politiedienst om in real time mee te kijken met de camera’s of om camerabeelden op te vragen in een politiedatabank. De Staatsveiligheid mag daarvoor het nationaal register gebruiken dat de federale politie bijhoudt met alle locaties van vaste politiecamera’s. Dat schrijft Belga op basis van informatie in De Tijd.

Er zal wel telkens bijgehouden worden wie van de Staatsveiligheid wanneer een politiecamera heeft gebruikt. De vraag is wel of die registratie voldoende zal zijn om te controleren waarvoor de Staatsveiligheid de camera’s allemaal gebruikt. Ons lijken de garanties tegen misbruik (nog maar eens) flinterdun.