Zweedse politie overweegt gebruik commerciële dna-databases

De Zweedse politie overweegt het gebruik van commerciële dna-databases om oude moordzaken op te lossen. Het gaat om dna-materiaal dat mensen voor stamboomonderzoek met bedrijven delen. Volgens politiechef Bo Lundquist hebben Zweedse moordonderzoekers al van een aanklager groen licht gekregen om dergelijke methodes in Zweden toe te passen. Daar hebben naar schatting 40.000 mensen hun dna voor stamboomonderzoek laten registreren. Lundqvist erkent wel dat er ethische bezwaren aan het gebruik van de techniek kunnen kleven. “Maar als we de meest ernstige misdrijven onderzoeken, dan is er waarschijnlijk voldoende rechtvaardiging. Je kunt vinden dat het onethisch is, maar het is niet zo onethisch als moord.”

Lees verder bij security.nl en The Local

Tja, er is wel meer dat “niet zo onethisch als moord” is. Diefstal, bijvoorbeeld. Gaat de Zweedse politie zich daar ook aan wagen? Anything goes als het maar geen moord is? Het is in ieder geval een sterk staaltje drogredeneren om de persoonlijke data van 40.000 Zweden te misbruiken op een manier waar ze nooit de toestemming voor gegeven hebben. Voor dit soort toestanden hebben ze in het Engels woorden als function creep en slippery slope.