Cashloze maatschappij zadelt Zweden op met nieuwe vormen van criminaliteit

Zweden is wereldwijd één van de voorlopers op weg naar een cashloze maatschappij. Het Scandinavisch land rekent erop tegen eind volgend decennium een maatschappij zonder cash geld te zijn. Eén van de voornaamste argumenten daarvoor is de veiligheid. Minder cash, dus minder diefstallen. Logisch, toch? Alleen hebben de Zweden al aan den lijve ondervonden dat het argument niet opgaat. Criminaliteit verdwijnt niet, maar neemt gewoon andere vormen aan en verschuift naar nieuwe doelwitten.

Zo is het aantal bankovervallen wel gevoelig gedaald, maar tonen misdadigers nu bijvoorbeeld toenemende interesse in posttransporten met ladingen elektronische apparatuur. Daarnaast worden in Zweden ook meer inbraken en overvallen op particulieren geregistreerd. Ook ramkraken op winkels nemen in frequentie toe, waarbij vaak verkopers van luxeproducten worden geviseerd. Tevens wordt een toenemende interesse opgemerkt in een aantal nieuwe sectoren, zoals de zwarte markt voor bedreigde diersoorten (uilen zijn momenteel zeer gegeerd) en waardevolle planten. Ook de gevallen van elektronische fraude zijn in Zweden op één decennium tijd meer dan verdubbeld. Daarbij vallen ook nieuwe criminele technieken als phishing of cryptojacking op.

Al die vaststellingen ontlokken The Atlantic de ironische conclusie dat de afschaffing van cash geld criminaliteit in de hand werkt. De verschuiving van contant geld naar digitale valuta moest immers onder meer misdrijven ontmoedigen. Maar tegelijk hoeft die stijging van de criminaliteit niet te verwonderen. Uit onderzoek blijkt immers dat de bereidheid om te stelen groter wordt naarmate de “psychologische afstand” ten opzichte van geld toeneemt. Dat verklaart waarom zoveel mensen de belastingen of de verzekeringen proberen op te lichten of post-its van het werk meenemen. Of een lading handtassen proberen te stelen met een bulldozer.

— Bron: Express en The Atlantic