Facebook deelde gebruikersdata met telefoonfabrikanten

Episode zoveel in het mislukte huwelijk tussen Facebook en privacy. En – beleefd uitgedrukt – in het verzwijgen van de waarheid.

De New York Times meldt dat Facebook aan tenminste 60 telefoonfabrikanten – waaronder Apple, BlackBerry en Samsung – toegang heeft gegeven tot de gegevens van gebruikers en hun vrienden, zonder dat die hiervoor toestemming hadden gegeven. Via een overeenkomst tussen beide partijen konden de fabrikanten zorgen dat hun smartphones vlot informatie en features vanop Facebook kunnen tonen en kon Facebook haar bereik vergroten. De vaststelling dat vrienden van gebruikers geen toestemming hadden verleend om hun persoonlijke informatie op te vragen en de mogelijkheid voor fabrikanten om zaken als relatiestatus, politieke overtuiging en aankomende evenementen op te vragen, roept nog maar eens vragen op over de manier waarop Facebook met gebruikersdata omspringt en het gebrek aan transparantie rond dit soort overeenkomsten. Facebook verklaarde immers dat het de toegang waar Cambridge Analytica gebruik van maakte in 2014 had geblokkeerd, maar vertelde niet dat er een uitzondering voor fabrikanten was gemaakt. De meeste overeenkomsten zijn overigens nog altijd van kracht, maar worden dixit Facebook sedert het dataschandaal met Cambridge Analytica afgebouwd. — lees verder bij security.nl

Nu ja, verrast zijn we nu ook weer niet, toch? Alleen blijft het ook verbazen hoe Facebook telkens blijft ontsnappen aan boetes wegens datadiefstal. Want gratis zal Facebook die data niet gedeeld hebben. En waar grof geld mee gemoeid is, luister het enige goeie antwoord naar de taal van het grove boetegeld.