Lezen op zaterdag (37)

De zeer onregelmatige weekendbijlage van onze website waarin we een paar markante berichten van de afgelopen week of weken nog eens op een rijtje zetten. Zomaar lukraak her en der van het wereldwijde web geplukt, om u een plezier te doen …
Heb je meer suggesties? Voeg ze hieronder toe in de comments.

Top read

The Zuckerberg Follies
The Baffler sprak met mediafilosoof Siva Vaidhyanathan, naar aanleiding van zijn nieuwe boek “Antisocial Media” dat binnenkort verschijnt. Boeiende lectuur voor wie beter wil begrijpen waar het bij Facebook om draait, waar het bij ons om draait als we Facebpook gebruiken en hoe we kunnen werken aan een oplossing.

Nieuwssite Apache besteedt regelmatig aandacht aan privacygerelateerde thema’s. We pikken er een paar artikels uit.

  • Café Apache. Eind mei vond de derde editie van Café Apache plaats. Met als onderwerp de nieuwe Europese privacywet en de gevolgen daarvan. Apache bracht die avond Kati Verstrepen (Liga voor Mensenrechten), Matthias Dobbelaere (privacyjurist) en Rob Heyman (onderzoeker VUB/imec) samen rond de tafel. Je kan de avond integraal herbekijken op de website. Het leverde alleszins een paar pittige discussies en interessante quotes op.
  • GDPR of niet, de datahonger is onstilbaar – De GDPR moet onze privacy redden. Maar aan de overweldigende macht van technologiegiganten als Google en Facebook komt er geen einde.
  • Uw ‘nieuwservaring’ zal persoonlijk zijn of niet zijn – Niet enkel Facebook en Google forceren onze toestemming om persoonlijke gegevens te verwerken. Ook Mediahuis (De Standaard, NRC, Het Nieuwsblad, …) laat zijn lezers weinig keuze.
  • Alle artikels in het dossier privacy.

En verder

En tot slot gaan we nog even naar China