Microsoft maakt zich zorgen over gezichtsherkenning

Overheden moeten omzichtig omspringen met gezichtsherkenning en op een bedachtzame manier wetten en controle-organen samenstellen. Dat schrijft Brad Smith, president en chief legal officer bij Microsoft, in een blog op de site van het bedrijf. Een en ander moet vermijden dat de technologie misbruikt wordt door bedrijven en overheidsinstellingen. Gezichtsherkenning kan soms handig zijn, maar het kan ook leiden tot ongewild toezicht, zo schrijft Smith. Volgens hem is de technologie nu op het punt dat ze op meerdere plaatsen, en in real time, gezichten kan identificeren, iets wat tot voor kort niet echt mogelijk was. Dat betekent bijvoorbeeld dat overheden mensen (letterlijk) in het oog kunnen houden, of dat winkels hun klanten zouden kunnen volgen om koopgedrag na te gaan. “Gezichtsherkenning kan problemen veroorzaken die raken aan het hart van fundamentele mensenrechten zoals privacy en vrijheid van meningsuiting,” schrijft Smith. Hij vraagt daarom aan de overheid om het gebruik ervan te reguleren.