Google wil in China gecensureerde versie van zoekmachine lanceren

Maurits Martijn in De Correspondent:

Google is van plan om in China een gecensureerde versie van zijn zoekmachine te lanceren. Bepaalde websites en zoektermen over ‘democratie’, ‘mensenrechten’ en ‘religie’ zullen geen resultaten opleveren. Dat onthult The Intercept op basis van uitgelekte documenten en anonieme bronnen. Op dit moment is Google voor de meeste Chinezen niet toegankelijk. De app waar Google aan zou werken, voldoet aan de strenge censuureisen van de communistische partij van president Xi Jinping.

Dit is zeer pikant. In 2010 trok Google zijn zoekmachine namelijk terug uit China vanwege diezelfde censuur. Het bedrijf had bezwaar tegen de ‘krachten van het totalitarisme’ in China. Google dacht dat de terugtrekking uit China zou leiden tot een ‘opener internet’ in het land. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat in China eerder het tegenovergestelde is gebeurd. De staat heeft een stevige greep op de digitale informatievoorziening en monitort de communicatie van zijn burgers op ongekende schaal.

Maurits Martijn legt voor De Correspondent uit waarom deze draai heel duidelijk past in de twintigjarige geschiedenis van het bedrijf. Een verhaal van vage beloftes – bijvoorbeeld over hoe belangrijk Google uw privacy wel niet vindt – die telkens weer gebroken worden. Martijn zet ze aan het eind van zijn artikel netjes op een rijtje.

  • ‘Een zoekmachine zonder advertenties.’ (1998)
  • ‘Advertenties zijn niet vermengd met gewone zoekresultaten.’ (2004)
  • ‘Advertenties zijn duidelijk te onderscheiden van zoekresultaten.’ (2004)
  • ‘Aanbieders van producten betalen bij ons niet om in de lijst te staan.’ (2004)
  • ‘Geen advertenties gebaseerd op het online gedrag van gebruikers, alleen op zoektermen.’ (t/m 2006)
  • ‘Andere partijen zullen geen data van Googlegebruikers verzamelen.’ (t/m 2006)
  • ‘Wij zullen de data van verschillende Googlediensten niet aan elkaar koppelen.’ (t/m 2011)
  • ‘Wij zullen de data van Doubleclick niet koppelen aan de informatie over Googlegebruikers’ (t/m 2016)
  • ‘Wij nemen privacy heel serieus.’ (altijd)

Maurits Martijn: Google gaat naar China en zet voor de zoveelste keer zijn idealen overboord

The Intercept: Google Plans to Launch Censored Search Engine in China, Leaked Documents Reveal