Bibliotheek /// Jaron Lanier – Tien argumenten om je sociale-media-accounts nu meteen te verwijderen (2018)

In ‘Tien argumenten om je sociale media-accounts nu meteen te verwijderen’ stelt Silicon Valley-pionier Jaron Lanier dat een leven zonder sociale media ons aardiger, verstandiger en gelukkiger maakt. Sociale media hebben de neiging het slechtste in ons naar boven te halen. Ze maken ons dommer, egoïstischer en willozer. Ze misleiden ons met illusies van populariteit en succes. Facebook en co geven ons het idee meer “verbonden’ te zijn dan ooit, terwijl we in werkelijkheid van andere mensen vervreemd raken. We denken zelf te kiezen, maar worden voortdurend bestookt met gerichte advertenties en zijn weerloos tegenover algoritmen van de rijkste bedrijven ter wereld, die verdienen aan de manipulatie van hun gebruikers. In tien scherpzinnige argumenten fileert Lanier de sociale media en de miserie die hieruit voortkomt. Maar hij eindigt optimistisch en geeft een aanzet tot een rijkere, menselijkere manier van online netwerken.

Jaron Lanier: Tien argumenten om je sociale-media-accounts nu meteen te verwijderen (uitg. Business Contact, 2018, 192 p.)