Geheim akkoord Google en Mastercard over financiële data kaarthouders

Google en Mastercard wisselen financiële gegevens uit over het bestedingspatroon van Amerikaanse consumenten. Google zou Mastercard voor die data miljoenen dollars betalen. Deze praktijk zou al een jaar aan de gang zijn, zonder dat de gebruikers op de hoogte werden gesteld. Beide bedrijven hadden een akkoord gesloten, waarbij de “geanonimiseerde” betaalgegevens van kredietkaarthouders aan Google werden verkocht. Door die uitwisseling is Google in staat om anonieme gebruikersprofielen te koppelen aan aankopen die in fysieke winkels zijn gedaan. Google weet daarmee ook bij welke winkels consumenten shoppen en hoe vaak ze dat doen. Het bedrijf kan met die gegevens zijn adverteerders precieze resultaten van hun online reclamecampagnes voorleggen – ook als aankopen niet op het internet maar in een winkel gebeuren.

Niet alle kredietkaarthouders zijn betrokken, het gaat om Amerikaanse kaarthouders die ook over een Gmail-adres beschikken en die zich niet tegen het gebruik van hun gegevens hebben verzet. Toch gaat het om een enorme massa gegevens, vermits in de VS één op de vier aankopen met een Mastercard betaald wordt.

Google is overigens niet de enige die dergelijke praktijken hanteert. Ook Facebook koopt gegevens om je offline gedrag in kaart te kunnen brengen, maar is hier transparanter over. Op een webpagina is te zien wie welke data bij Facebook heeft gekocht.