Tails integreert encryptiesoftware VeraCrypt

De release van Tails 3.9 is een goede reden om het besturingssysteem dat bedoeld is om anoniem te internetten, nog eens onder de aandacht te brengen. In de nieuwe versie is immers voor het eerst de encryptiesoftware VeraCrypt geïntegreerd. VeraCrypt is een programma voor het versleutelen van systemen en bestanden, gebaseerd op het populaire maar niet langer onderhouden TrueCrypt. Door de integratie kunnen gebruikers eenvoudig hun met VeraCrypt versleutelde schijven en containers ontsleutelen.

Nog even herinneren: het op Linux-gebaseerd besturingssysteem Tails bevat allerlei tools om veilig en anoniem te internetten: browser, instant messaging client, e-mail client, office suite, beeld en geluid editor, bitcoin wallet, enz. Tails kan vanaf een usb-stick opgestart worden en is een aanrader voor wie zo anoniem mogelijk door het internet wil laveren. Tails kwam een paar jaar geleden vooral in het nieuws toen bleek dat Edward Snowden van het OS gebruik maakte om anoniem met journalisten te kunnen communiceren. Naar verluidt maken momenteel zo’n 22.000 mensen dagelijks gebruik van Tails.

Download hier Tails

PS Voor een overzicht van Tails-nieuws in het Nederlands, kan je o.m. terecht bij security.nl.