Enkel papieren stem is veilig

Met de verkiezingen in aantocht, komt dit interessant nieuws overgewaaid uit de Verenigde Staten.

Volgens de Amerikaanse Academie van Wetenschappen is geen enkele stemprocedure waarbij het internet wordt gebruikt, volledig te beveiligen tegen hackers. Het minst fraudegevoelig is een stem die wordt uitgebracht op papier, adviseert het orgaan. Stemmen voor de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november 2020 zouden dan ook op papier moeten worden uitgebracht, en handmatig geteld, volgens de academie. Het academierapport, dat werd samengesteld door academieleden met expertise in computerwetenschappen en het opzetten van verkiezingen, zegt dat papieren stembiljetten wel veilig ­machinaal kunnen worden geteld, met behulp van een optische scanner, maar dat eventuele hertellingen en steekproeven moeten worden uitgevoerd met de hand. Het beveelt aan om alle stemmachines die geen handmatige controle toestaan, per direct de deur uit te doen.