Berners-Lee geeft met Solid data terug aan gebruikers

Tim Berners-Lee waarschuwt al jaren voor de commercialisering en de centralisering van het internet. Hij probeerde er ook actief tegen op te treden met onder meer de oprichting van het Open Data Institute voor het delen van data en meest recent nog met zijn project Solid. Maar Berners-Lee moet helaas vaststellen dat zijn pleidooien en initiatieven weinig baten. Vandaar zijn volgende stap: een bedrijf oprichten dat een alternatief moet bieden voor het gecentraliseerde datagraaien van Facebook, Amazon, Google en co. De naam van het bedrijf: Inrupt.

Inrupt is een team van briljante wetenschappers, onder wie de Belg Ruben Verborgh, die ervan overtuigd zijn dat de decentrale structuur van het internet in ere hersteld moeten worden in alle lagen. Ook voor communicatie tussen gebruikers onderling. Zoals die met klassieke mail en postbussen nog wel bestaat, maar meer en meer is vervangen door Facebook chat en Gmail.

In een persoonlijke verklaring van 28 september 2018 zegt Berners-Lee een poosje vrijaf te nemen bij MIT, om zich met Inrupt volledig op het bedrijfsmatig uitwerken van het project Solid te storten. Het doel: individuen de macht teruggeven over hun data en online communicatie: ‘personal empowerment through data’.

“Solid verandert het huidige model waarin gebruikers persoonlijke gegevens moeten overdragen aan digitale reuzen in ruil voor veronderstelde waarde. Zoals we allemaal hebben ontdekt, was dit niet in ons belang. Solid heet de wijze waarop we het evenwicht herstellen – door iedereen volledig controle te geven over gegevens, persoonlijk of niet, op een revolutionaire manier.

Het geeft elke gebruiker de keuze waar gegevens worden opgeslagen, welke specifieke mensen en groepen toegang hebben tot bepaalde elementen en welke apps u gebruikt. Hiermee kunt u, uw familie en collega’s, gegevens met iedereen verbinden en delen. Hiermee kunnen mensen tegelijkertijd met dezelfde apps naar dezelfde gegevens kijken.”

Bron: Netkwesties

Links: