Amerikaanse verzekeraar verplicht klanten om slim horloge te dragen

John Hancock, één van de oudste en grootste levensverzekeraars van Noord-Amerika, aanvaardt voortaan alleen nog klanten die bereid zijn informatie over hun persoonlijke gezondheid met smartphones of andere mobiele apparaten te verzamelen en ter beschikking te stellen. Bij dergelijke “interactieve polissen” krijgen klanten kortingen op hun verzekeringspremie, op voorwaarde dat ze voldoen aan een aantal trainingsdoelen die op draagbare apparaten zoals een Fitbit of Apple Watch worden opgeslagen en bewaard. Er is een opt-out voorzien, maar wie niet meestapt in het “Vitality” programma zal dus meer moeten betalen.

“Naturally the American dystopian surveillance state will combine insurance with fat-shaming. Welcome to hell.” (Matt Stoller van het Open Markets Institute)

Critici wijzen op een mogelijke bedreiging voor de privacy en vragen zich af of de wetgeving de verzekeraars toelaat van deze gegevens gebruik te maken om de meest winstgevende klanten te selecteren, terwijl andere consumenten financieel zouden worden gesanctioneerd of in de toekomst zelfs veel moeilijker een verzekeringspolis zouden kunnen afsluiten. Bovendien geef je een heleboel zeer persoonlijke (zoals medische) data in handen van een commercieel bedrijf. Wat dergelijke bedrijven in de toekomst met dit soort gegevens doen, blijft zoals steeds koffiedik kijken.