Jan Walraven: De diefstal van de eeuw (2018)

Dit boek is absoluut een aanrader voor iedereen die nog enig belang hecht aan zijn of haar privacy. Voor iedereen dus. Apache-journalist Jan Walraven dook voor ‘De diefstal van de eeuw’ in de duistere wereld van het datakapitalisme en de onverkwikkelijke handel in persoonlijke data. Hij legt met tal van voorbeelden, met de grondigheid die een onderzoeksjournalist eigen is én in een vlot leesbare stijl bloot hoe onze privacy en onze vrijheden daar de dupe van worden. Voor wie dit boek leest, wordt al snel duidelijk dat van de titel niets gelogen is.

Gelukkig maar dat het laatste hoofdstuk toont dat onze privacy niet dood is, zoals sommige onheilsprofeten wel eens durven orakelen. Ze dwalen. Maar we staan wel met een half been in het graf en het is dus meer dan tijd om onze privacy te heroveren. Wat ons betreft had dat hoofdstuk zelfs een pak uitgebreider mogen zijn. Weten waar het allemaal fout loopt, is één ding. Maar het is minstens even belangrijk om te weten welke wegen we kunnen bewandelen om het datakapitalisme een hak te zetten. Dat dit bittere noodzaak is, is na het lezen van ‘De diefstal van de eeuw’ overduidelijk.

Weet je het al? Je wordt gevolgd. Je wordt geanalyseerd. Verhandeld. En gebruikt. De persoonlijke data die bedrijven als Google en Facebook op grote schaal over ons doen en laten verzamelen, wordt ingezet om te beïnvloeden wat we doen, wat we kopen en zelfs op wie we stemmen. Maar Google en Facebook zijn nog maar het topje van de ijsberg. Innovatieve huizen en smart cities bieden ongelofelijke mogelijkheden, maar ze gaan ten koste van onze privacy en onze keuzevrijheid.

Hoe hebben we dit laten gebeuren? En kunnen we er nog iets aan doen? In ‘De diefstal van de eeuw’ duikt Jan Walraven diep in de wereld van tracking cookies en seksistische algoritmes. Hij komt boven met een ontluisterend en tegelijk hoopgevend relaas. Want onze privacy staat misschien met een half been in het graf, ze is nog niet helemaal dood en begraven.

Jan Walraven: De diefstal van de eeuw. Hoe we onze privacy verloren en kunnen heroveren (uitg. Van Halewyck, 2018, 173 p.)