Veiligheid als excuus voor ongebreideld machtsvertoon

“Wat wordt verkocht als veiligheid is één grote leugen.” Han Zinzen schreef voor sociaal.net een vlijmscherpe column over de manier waarop “veiligheid” gebruikt wordt als een excuus voor ongebreideld machtsvertoon. Aanleiding is een sterk staaltje veiligheidsnewspeak die Zinzen meemaakt op vakantie in Zweden. Het ontlokt hem alvast de ironische oneliner:  “Controle moet er zijn. Het gevaar schuilt overal. Zeker aan het ontbijtbuffet. ”

En Zinzen gaat verder …

Het wordt ons door de strot geramd. Zoals voedsel bij ganzen wier lever bestemd is voor foie gras. Als het over veiligheid gaat moeten we onze bek houden en slikken. Wie kanttekeningen maakt, wordt weggezet als naïeve hippie. Of staatsgevaarlijk sujet. Een crimineel zonder papieren moet je onverwijld terugsturen naar zijn hell hole van herkomst. Die vormt een gevaar voor de nationale veiligheid. Maar we vormen allemaal een gevaar. Overal worden we in het oog gehouden, afgeluisterd en gecontroleerd. Met camera’s, microfoons, telefoons, betaalkaarten, klantenkaarten, abonnementen, paspoorten, identiteitskaarten, facturen, en uiteraard via de vermaledijde sociale media. Elke scheet die we laten wordt gescand. We zijn op een halve stap verwijderd van het Chinese systeem waarbij de controle totaal wordt. We slikken dat omdat het verpakt wordt in een rood glanzend papiertje van veiligheid.

Zijn conclusie …

Veiligheid wordt door overheden, bewakingsfirma’s en hun aandeelhouders misbruikt als Litouwse pubergrieten door dikke, witte mannen in maatpak die geen stijve meer kunnen krijgen bij hun echtgenote. Het is een excuus voor ongebreideld machtsvertoon. (…) Wat wordt verkocht als veiligheid is één grote leugen.

We zijn allemaal gevaarlijk!