Facebook plaatst afluisterapparatuur in je woonkamer

Facebook heeft met de Portal nu ook een slimme speaker met camera in de markt gezet die alles wat u in huis doet hoort en ook filmt. De camera volgt elke beweging en zoomt automatisch in en uit terwijl het Smart Sound-programma op stemmen concentreert en het achtergrondgeluid zo goed als mogelijk wegfiltert. Vermits Facebook aan de hand van je smartphone weet wanneer je thuis bent, zullen eigenaars van een Portal via de slimme speaker hun oproepen kunnen beantwoorden. Portal beschikt over een eigen spraakassistent, maar ook de slimme speaker Alexa van Amazon is standaard ingebouwd. De Portal streamt ook muziek en video’s van apps als Spotify en Pandora. De Portal is het eerste belangrijke hardwareproduct van Facebook en is vanaf november in de VS leverbaar.

Het is een op zijn minste opmerkelijke zet voor een bedrijf dat steeds meer onder privacyschandalen wordt bedolven. Zowat iedereen is er ondertussen van overtuigd dat Facebook hen op alle mogelijke manieren bespiedt. Gebruikers dan nog eens gaan vragen om Facebook-afluister- en filmapparatuur in hun woning te plaatsen lijkt dan ook een brug te ver. Om gebruikers er toch van te overtuigen dat de Portal veilig is, werd een knop toegevoegd die de camera kan afsluiten, worden de video-oproepen versleuteld met encryptie-software en beschikt het toestel ook over een camerabedekking. For what it’s worth. Want Zuckerberg en co lijken nog steeds niet te begrijpen hoezeer schandaal na schandaal het vertrouwen van zijn gebruikers heeft geschaad.