Genk experimenteert met ANPR (en met onze privacy) om te parkeren

Genk experimenteert met parkeren zonder ticket, slagboom of afrekening via de belfactuur. Op de Fruitmarkt, hartje Genk, staat aan de in- en uitgang een ANPR-camera die de nummerplaat automatisch scant en herkent. De gratis parkeertijd kan worden verlengd door in de buurt te shoppen of consumeren. Als de bestuurder in de omgeving een aankoopt doet of iets consumeert, geven de winkels, restaurants en cafés een QR-code die in de app Xparc de gratis parkeertijd uitbreidt. Die app telt sinds augustus 1.800 gebruikers.

Genk wil een jaar lang de parkeerdata vergaren om na te gaan of het systeem de consumptie aanwakkert. Als dat zo is, kan de stad de handelaars laten meebetalen voor de parking. Als de test slaagt, kan het systeem uitgebreid worden naar ondergrondse garages en andere Limburgse steden en gemeenten.

— bron: De Tijd

In het artikel staat overigens nergens wat er precies met de data gebeurt. Enkel het zinnetje “de privacy van de chauffeur komt daarbij niet in het gedrang” springt in het oog. Dat lijkt ons sterk, gezien de schat aan gegevens die op deze manier kan worden verzameld. Via de app kan makkelijk elke stap van een bezoeker gevolgd worden, van het moment dat hij of zij parkeert via welke winkels en cafés bezocht worden tot het moment dat hij of zij de parking weer verlaat. Handig voor een bezoeker? Zo wordt het inderdaad verkocht. Maar geef ons maar de slagboom en het parkeerticket. Dat klinkt nog altijd heel wat minder creepy.