Google verzweeg datalek dat 500.000 mensen raakte

Nog maar eens een staaltje van big tech die zich boven de wet verheven waant …

Google heeft een datalek verzwegen dat 500.000 mensen raakte. Het ging om gebruikers van het sociale netwerk Google Plus van wie niet-openbare informatie toch voor derden toegankelijk was. Het ging om namen, e-mailadressen, beroep, geslacht, leeftijd, geboortedatum, vaardigheden, profielfoto, relatiestatus, organisaties waar de gebruiker bij betrokken is of was, woonplaatsen en nog verschillende andere zaken. Meer dan 400 applicaties en externe ontwikkelaars hadden toegang tot deze gegevens. Volgens Google was een softwarefout verantwoordelijk voor het datalek. Het probleem speelde van 2015 tot maart 2018. Google besloot het datalek echter te verzwijgen voor getroffen gebruikers en toezichthouders, uit angst dat er onderzoeken zouden plaatsvinden en er vergelijkingen zouden worden gemaakt met Facebook en Cambridge Analytica, zo blijkt uit interne memo’s waar de Wall Street Journal over schrijft. — lees verder bij security.nl