Apple-baas waarschuwt voor “data-industrieel complex”

Het was toch wel een opmerkelijk moment, toen Apple-topman Tim Cook in het Europees Parlement waarschuwde dat big data op termijn tegen burgers gebruikt dreigen te worden. “De handel in persoonlijke gegevens is geëxplodeerd tot een data-industrieel complex.” Dit is surveillance, voegde Cook eraan toe. Hij haalde daarbij zwaar uit naar collega-techgiganten Facebook en Google en hun businessmodel, verdedigde privacy als een mensenrecht en pleitte er tenslotte voor om de GDPR ook in de VS en de rest van de wereld door te voeren.

Een paar interessante quotes uit zijn toespraak:

“Onze eigen gegevens worden als wapen tegen ons ingezet met militaire efficiëntie. We mogen de gevolgen niet onderschatten. Dit is surveillance.”

“Dagelijks wisselen miljarden dollar van eigenaar, worden ontelbare beslissingen genomen op basis van onze ‘likes’ en ‘dislikes’. Deze bergen aan persoonlijke gegevens maken de bedrijven die het verzamelen alleen maar rijker.”

“De platformen en algoritmes die beloofden onze levens te verbeteren vergroten daarentegen onze slechtst mogelijke kanten.”

“In extremere gevallen, ontwikkelt dit proces een duurzaam digitaal profiel dat bedrijven toelaat je beter te kennen dan jezelf. Je profiel wordt dan door algoritmes gejaagd die je steeds meer extreme content gaan voorschotelen om zo je zachte voorkeuren te transformeren tot onwrikbare overtuigingen.”

“Boeven, maar ook overheden hebben misbruik gemaakt van het vertrouwen van gebruikers. Dat heeft geleid tot een toename van geweld en maakt dat we niet langer dezelfde betekenis geven aan wat waar en onwaar is. Meer dan ooit moeten we ons een fundamentele vraag stellen: in wat voor wereld willen we leven?”