School plaatst bewakingscamera’s in de toiletten

Het schoolbestuur van het Koninklijk Atheneum van Ans, nabij Luik, liet iets meer dan een week geleden bewakingscamera’s installeren in de toiletten van de leerlingen, zowel bij de jongens als bij de meisjes. Een noodzakelijke ingreep, volgens de prefect van het schooldistrict, nadat de toiletten meermaals gevandaliseerd werden. Het oudercomité van de school vindt de beslissing om camera’s te installeren echter te vergaand. “Dit is radicaal, alle leerlingen moeten nu boeten voor een handvol rotte appels”, klinkt het bij voorzitter Marc Vanmechelen. “Zo’n camera’s, dat wordt toch delicaat. Er moeten toch andere oplossingen denkbaar zijn.” Het oudercomité vreest bovendien dat de opgenomen beelden in slechte handen terechtkomen. “Het gaat om beelden die gestolen kunnen worden.”

Volgens de school is er geen sprake van een inbreuk op de privacy van de leerlingen, omdat er op de beelden “geen plassende leerlingen” te zien zouden zijn. Een weinig geloofwaardige uitleg, afgaand op beelden uit de jongenstoiletten.