“Wij willen de vingerafdrukwet definitief kelderen”

Stop de vingerafdruk. Met die slagzin wil Matthias Dobbelaere-Welvaert voorkomen dat onze vingerafdruk op onze identiteitskaart belandt. In amper een dag haalde hij via crowdfunding meer dan 6.000 euro op. Bovendien kondigt hij aan dat hij met deJuristen naar het Grondwettelijk Hof trekt om de vingerafdrukwet te kelderen. De Morgen had een uitgebreid gesprek met de advocaat. Het volledige interview kan je lezen op de website van De Morgen (pdf). Hieronder een paar quotes.

Over de klacht bij het Grondwettelijk Hof

“De Privacycommissie heeft al een groot deel van het huiswerk gedaan. De maatregel is niet proportioneel en schendt zo artikel 22 van de grondwet. We moeten zogezegd onze vingerafdruk afgeven om identiteitsfraude tegen te gaan, maar er zijn jaarlijks zo’n 500 à 600 gevallen bekend, zo gaf binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) aan. Moeten daarom miljoenen Belgen hun vingerafdruk afgeven?”

Over de slaagkansen

“Onmogelijk in te schatten. Laat ons zeggen dat we een fighting chance hebben, we gaan moeten vechten. Het is nu wachten tot de teksten in het Staatsblad verschijnen en dan schieten we meteen in actie. Al zal de zaak allicht ten vroegste na de verkiezingen voorkomen.”

“Wij willen de vingerafdrukwet definitief kelderen” (pdf)