Verenigde Staten spelen politieke spelletjes met Huawei

De Verenigde Staten beweren al sinds 2012 dat de Chinese telecomproducent Huawei haar materiaal gebruikt om het voor China mogelijk te maken om te spioneren. Volgens de Wall Street Journal zou de VS nu ook bondgenoten (en telecombedrijven in die landen) hebben geïnformeerd over mogelijke cyberrisico’s als ze telecommateriaal van Huawei of ZTE gebruiken. — meer lezen bij datanews

Data News voegt er wel de belangrijke nuance aan toe dat Huawei altijd met klem heeft ontkend dat het spioneert namens de Chinese overheid én dat de VS nog nooit heeft kunnen aantonen dat er spionage plaats vindt. Door de onthullingen van Edward Snowden weten we dan weer wel dat de Verenigde Staten via Prism en co massaal burgers afluisteren.

Politieke spelletjes

In Het Laatste Nieuws noemt computerwetenschapper Jeroen Baert het een beetje hypocriet om Huawei te viseren. “Elke telefoonmaker verzamelt gegevens om zijn product en te verbeteren. De manier waarop met die info wordt omgesprongen, is zeker voer voor discussie. Maar om één merk van verregaande spionage te beschuldigen … Dit kadert volgens mij in het Amerikaanse verhaal van ‘alles uit China is slecht’.”

Ook ethisch hacker Inti De Ceukelaire acht het risico dat we zouden worden afgeluisterd en bespioneerd klein. “Het is mogelijk om spionagesoftware, of zelfs een hardwarechip niet groter dan een potloodpunt, in smartphones in te bouwen. Maar dat zou snel door ethische hackers worden opgemerkt, met monsterboetes en een gigantisch verlies van marktaandeel tot gevolg.”

Jurgen Thysmans van Huawei Belgium doet de aantijgingen daarom af als nonsens en “politieke spelletjes, niet meer dan dat”.

België

Data News vermeldt ook dat België in het artikel van de Wall Street Journal niet wordt genoemd, terwijl ons land de hoofdzetel van de NAVO en de Amerikaanse vliegbasis in Chièvres huisvest. Proximus maakt al jaren gebruik van apparatuur van Huawei en werkt momenteel samen voor 5G. In een reactie aan Data News laat Proximus weten dat er geen officiële richtlijn is, noch Belgisch of Europees, over de keuze van leveranciers.

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) legt de bal in het kamp van het Centrum voor Cybersecurity en de Staatsveiligheid om de zaak op te volgen en indien nodig maatregelen te treffen.