Gegevens van 500 miljoen hotelbezoekers gelekt

De gegevens van maar liefst 500 miljoen bezoekers van de Marriott hotelketen zijn gelekt. Criminelen hebben 4 jaar lang toegang gehad tot een reserveringsdatabase van dochterbedrijf Starwood. Het datalek gaat over gegevens van 2014 tot september 2018. In 327 miljoen gevallen gaat het om bijzonder gevoelige gegevens: namen, geboortedata, telefoonnummers, e-mailadressen en paspoortnummers. In een aantal gevallen gaat het ook om kredietkaartinformatie.

De openbaar aanklager van New York heeft een onderzoek gestart naar het datalek. De hotelketen zou hebben verzuimd de autoriteiten in te lichten over het datalek, hetgeen strafbaar is. Ook justitie in de staat Illinois verricht nader onderzoek naar het datalek.

Het gaat om het op een na grootste datalek uit de geschiedenis. Enkel het datalek bij Yahoo uit 2013 was nog omvangrijker; toen ging het uiteindelijk om drie miljard accounts.

— meer bij The New York Times