Bibliotheek /// McSweeney’s 54: The End of Trust

De Electronic Frontier Foundation (EFF) en literair tijdschrft McSweeney’s hebben de handen in mekaar geslagen voor een nieuwe editie van het kwartaalblad. Onder de noemer “The End of Trust” publiceert McSweeney’s een bundeling essays en interviews over technologie, privacy en surveillance. Waarschuwing voor de literatuurliefhebbers: het nummer bevat voor de eerste keer niets van fictie. Geruststelling voor iedereen: het nummer is van begin tot einde boeiende lectuur, met meer dan 30 bijdragen die het onderwerp van verschillende kanten belichten en voortdurend tot nadenken aanzetten.

The End of Trust biedt bijdragen van EFF-medewerkers, met onder meer bekende namen als Cory Doctorow en Bruce Schneier. Daarnaast werden een heleboel gastschrijvers uitgenodigd om elk vanuit een eigen invalshoek het thema te belichten, waaronder antropologe Gabriella Coleman over anonimiteit; Edward Snowden over blockchain; kunstenaar Trevor Paglen en journaliste Julia Angwin over hun werk; Malkia Cyril over de surveillance van zwarte lichamen; leden van Stop LAPD Spying over de vraag of politiediensten ook op een verantwoorde manier aan surveillance kunnen doen; Douglas Rushkoff over het mediavirus; enz.

McSweeney’s 54 “The End of Trust” (november 2018) is te koop of te bestellen bij de betere boekhandel, maar je kan het nummer ook integraal downloaden van de website van de EFF. De bijdrage van Bruce Schneier is als voorpublicatie te vinden op de website van Wired: Surveillance Kills Freedom By Killing Experimentation.