Lezen op zaterdag (39)

Aflevering 39 van onze weekendbijlage, met een paar must reads en een resem markante berichten van de afgelopen week of weken. Her en der van het wereldwijde web geplukt voor onze eigen kleine bijdrage aan de information overload …
Heb je zelf suggesties? Voeg ze hieronder toe in de comments.

Big Brother Awards

Eerst dit. Vergeet zeker niet je stem uit te brengen voor de Nederlandse Big Brother Awards. Altijd leuk als je de grootste privacyschender(s) van het moment de spotlights kan geven die hij/zij verdient. Stemmen kan hier. De prijsuitreiking gaat door op 22 januari in Amsterdam.

Inspirerend

Inspirerend als altijd schrijft Aral Balkan op zijn blog deze keer over de kleine stappen die we moeten zetten (en die hij zet met Ind.ie) om de controle over onze data te herwinnen. Hij vat het samen met “regulate and replace”. Met “regulate” bedoelt hij informeren en aanklagen waar het fout loopt en ijveren voor sterkere regelgeving. Met “replace” bedoelt hij het ontwikkelen van alternatieven. Dat gaat allemaal met piepkleine stapjes (“baby steps”) vooruit, geeft hij wel nog mee. Daarom willen we er nog deze aan toevoegen: “keep the faith”. Ook al gaat het tergend traag en heeft het soms meer weg van een processie van Echternach, dan nog moeten we blijven geloven dat we het tij kunnen (en zullen) keren.
Aral Balkan: Baby steps

Ook boeiend is Balkan’s pleidooi voor een GDMR die de GDPR moet vervangen: een “General Data Minimisation Regulation”.
GDMR: this one simple regulation could end surveillance capitalism in the EU

Meer goed nieuws

ThingsCon, een Duitse ngo die pleit voor een verantwoord Internet of Things, heeft een kwaliteitsmerk gelanceerd: Trustable Technology Mark. Met het kwaliteitsmerk wil de ngo good practices in de kijker zetten, IoT-ontwikkelaars die daadwerkelijk respect hebben voor de privacy en veiligheid van gebruikers. Het initiatief ontlokte aan Cory Doctorow bij BOingBoing de gevleugelde woorden: “separating the Internet of Shit from the Internet of Things”.
A trustmark for the Internet of Things (IoT): The Trustable Technology Mark empowers consumers to make informed decisions & enables companies to prove their connected products are trustworthy

Call for Action zet een aantal tips op een rijtje voor wie veilig online wil kerstshoppen.
Keep Your Gifts and Your Data Under Wraps this Holiday Season

En de kerstperiode betekent ook dat 35C3 eraan komt. De jaarlijkse hacker hoogmis – dit jaar onder de noemer “Refreshing Memories” – wordt georganiseerd door de Duitse CCC en is van 27 tot 30 december ook live te volgen via de website (hier alvast het programma) of nog beter in gezelschap van andere geïnteresseerden, bijvoorbeeld in VoidWarranties in Antwerpen of HSBXL in Brussel.

Tot zover het goede nieuws …

Gezichtsherkenning

Wired zet nog eens op een rijtje waarom gezichtsherkenning géén goed idee is. Facial recognition tech is creepy when it works – and creepier when it doesn’t. De PR-afdelingen van politie en co beweren uiteraard het tegenovergestelde, maar ze dwalen. Of denken ze nu echt dat die ene vondst dankzij gezichtsherkenning opweegt tegen een foutenmarge van 92 (tweeënnegentig!) procent, zoals de politie van South Wales mocht ervaren? Compleet onbetrouwbaar, met andere woorden.

Een andere pijnlijke fail is de gezichtsherkenning die wordt aangeboden door Amazon. Burgerrechtenorganisatie ACLU stelde in een test vast dat de software 28 politici van het Amerikaanse Congress verkeerdelijk verwarde met criminelen.
Amazon’s Face Recognition Falsely Matched 28 Members of Congress With Mugshots

Joseph Cannataci, speciaal rapporteur van de VN voor het recht op privacy, noemde het gebruik van gezichtsherkenning door de politie van South Wales bij een betoging dan weer “disproportionate and unnecessary”.

Het zijn overigens niet alleen politiediensten die gezichtsherkenning gebruiken. De Amerikaanse zangeres Taylor Swift heeft tijdens een concert gezichtsherkenningstechnologie gebruikt om bekende stalkers te herkennen. Met de nodige terechte kritiek tot gevolg: onder meer van Privacy International en in the Guardian. Andere voorbeelden zijn de luchthaven van Atlanta, autoverhuurder Hertz, de Britse start-up Bidooh die zijn inspiratie haalde bij Minority Report (!) en gezichtsherkenning aanbiedt om advertenties op reclamezuilen op maat te maken, enzoverder. En dan hebben we het nog niet gehad over China, waar gezichtsherkenning zich sneller verspreidt dan de pest.

Die wildgroei aan gebruik van gezichtsherkenning zette AI Now ertoe aan om een rapport te publiceren waarin gepleit wordt voor strengere regelgeving en betere bescherming voor de burger. De auteurs suggereren ook dat het publiek moet worden gewaarschuwd als gezichtsherkenning gebruikt wordt én dat burgers het recht moeten krijgen om niet herkend te worden.
Facial recognition has to be regulated to protect the public, says AI report

Emotieherkenning

Alsof gezichtsherkenning nog niet genoeg is, levert de Belgische start-up Piximate technologie voor emotieherkenning aan de Franse gendarmerie. Die wordt samen met een camera geïnstalleerd in haar kantoor in Lyon. De bedoeling? “Door de emoties van bezoekers te analyseren, wil het de kwaliteit van haar dienstverlening verbeteren.” Eerlijk? Wij hebben geen flauw idee wat dit in de praktijk moet geven.

Locatiegegevens

“Het ebola van de privacyschending”. Fijne vergelijking van The New York Times dat uitgebreid rapporteert over de locatiegegevens die apps verzamelen. De journalisten laten zien hoeveel je over een persoon te weten kan komen als je kan bijhouden waar hij of zij geweest is.
Artikel: Your Apps Know Where You Were Last Night, and They’re Not Keeping It Secret
Podcast: The business of selling your location

Metadata

Al dat tracken en tracen is al erg genoeg voor gewone burgers als u en ik. Helemaal creepy wordt het wanneer het gaat over extreem kwetsbare groepen als vluchtelingen of slachtoffers van oorlogsgeweld. Smartphones, drones, sociale media en andere nieuwe technologieën bieden weliswaar nieuwe mogelijkheden en kansen voor hulpverlening en humanitaire acties bij rampen of in oorlogsgebieden. Maar er schuilen ook gevaren in, bijvoorbeeld wanneer het gebruik van metadata sporen achterlaat van individuen die zich in een kwetsbare positie bevinden. Privacy International en het Internationaal Rode Kruis vragen daarom in een uitgebreid rapport aandacht voor de potentiële gevaren die het gebruik van metadata en co met zich meebrengen.
The Humanitarian Metadata Problem

En tot slot nog dit.

In India heeft de dierentuin van Kolkata met de installatie van 20 extra bewakingscamera’s nu de hele zoo in beeld. Voor wie het zich zou afvragen: het zijn niet de dieren, maar de bezoekers die in het oog gehouden worden. Naar verluidt: “to check harassment of animals.”