Kirsten Fiedler (EDRi) wint Felipe Rodriguez Award

Bits of Freedom organiseert niet alleen jaarlijks de Nederlandse versie van de Big Brother Awards. Tegelijkertijd deelt de organisatie ook de Felipe Rodriguez Award uit, waarmee ze mensen en organisaties in de kijker wil zetten die het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage hebben geleverd om ons recht op privacy in het digitale tijdperk te beschermen. Dit keer gaat die Felipe Rodriguez Award naar Kirsten Fiedler, directeur van EDRi.

EDRi (kort voor European Digital Rights) is een netwerkorganisatie die op Europees niveau lobbyt voor de bescherming en versterking van privacy, veiligheid en vrijheid van meningsuiting online. Dankzij de inzet van Kirsten Fiedler is EDRi de afgelopen acht jaar uitgegroeid tot een volwassen organisatie met negen teamleden en negenendertig aangesloten burgerrechtenorganisaties.

Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom: “De spelregels voor Nederlandse internetters worden steeds vaker in Europa gemaakt. Het is daarom essentieel dat er een organisatie is die in Brussel de belangen van burgers behartigt, één waar beleidsmakers niet omheen kunnen. Dankzij Fiedler is EDRi die organisatie geworden. Ook in Nederland profiteren we hier elke dag van.”

Kirsten Fiedler zal op 22 januari 2019 de prijs in ontvangst nemen tijdens een feestelijke uitreiking in de Rode Hoed te Amsterdam. Die avond worden ook de Big Brother Awards bekend gemaakt.

Eerdere winnaars van de Felipe Rodriguez Award waren de Amerikaanse journalist Kashmir Hill (2017), Open Whisper Systems (het bedrijf achter de app Signal) in 2016 en activist Max Schrems voor zijn rechtzaak tegen Facebook in 2015.