KPN schrapt XS4ALL. Protest blijft groeien

Internetprovider XS4ALL is al 21 jaar van KPN. Dit telecombedrijf maakte onlangs bekend te stoppen met een aantal afzonderlijke merken, waaronder dus ook XS4ALL. Duizenden mensen hebben ondertussen al een petitie ondertekend om het merk XS4ALL te redden van de ondergang, vrijdagmiddag stond de teller op 14.000. Volgens Kirsten Verdel, initiatiefneemster van de petitie, slacht KPN zo ‘de kip met de gouden eieren’. XS4all wordt jaar na jaar goed beoordeeld door de Consumentenbond. Ze noemt het bedrijf een voorvechter van privacy en veiligheid. Daarom mag het niet verdwijnen, schrijft Verdel.

XS4ALL ontstond in 1993, in de beginjaren van het publieke internet, in hackerskringen. Vier initiatiefnemers begonnen een stichting om particulieren toegang tot internet te bieden. Ze waren ook betrokken bij de oprichting van De Digitale Stad, waar mensen voor het eerst een e-mailadres en een homepage konden krijgen. Mede-pionier Marleen Stikker noemt het nu op Twitter een ‘kapitale fout’ van KPN om te stoppen met XS4ALL. Ze dreigt weg te gaan bij het bedrijf, zoals ook andere klanten dreigen weg te lopen. Al zal het niet eenvoudig zijn zomaar een andere provider te vinden waar ze zich dan wel thuis voelen.