Facebook veroordeeld in Duitsland omdat het massaal gegevens verzamelt

In Duitsland proberen ze toch op zijn minst een paar kleine stappen in de goede richting te zetten …

De Duitse mededingingsautoriteit heeft maatregelen aangekondigd om het verzamelen en koppelen van data door Facebook te beperken. Facebookdiensten zoals WhatsApp en Instagram zouden in de toekomst alleen nog data aan Facebookprofielen mogen koppelen na de vrijwillige toestemming door gebruikers. Ook het verzamelen van gebruikersgegevens via third-party websites om die vervolgens aan het Facebookprofiel van de gebruiker te koppelen is alleen nog toegestaan als de gebruiker hiervoor toestemming geeft. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Like-knoppen die op websites aanwezig zijn en Facebook inzicht geven in welke websites en content iemand bezoekt. Wanneer gebruikers geen toestemming geven kan Facebook alleen nog zeer beperkte gegevens verzamelen en die aan het profiel van de gebruiker koppelen. Hiervoor moet Facebook oplossingen ontwikkelen, die de mededingsautoriteit vervolgens zal beoordelen.

Volgens Andreas Mundt van de Bundeskartellamt zullen Facebookgebruikers niet meer worden gedwongen om toe te staan dat niet-Facebookgegevens aan hun profiel worden gekoppeld. “Gebruikers kunnen in de toekomst voorkomen dat Facebook zonder beperkingen hun data verzamelt en gebruikt.” Wanneer gebruikers geen toestemming aan Facebook geven moeten ze nog steeds van de diensten van de sociale netwerksite gebruik kunnen maken, zonder dat gegevens van verschillende bronnen worden verzameld en gekoppeld, gaat Mundt verder.