Nederlandse Autoriteit Consument en Markt wil dat particulier controle krijgt over slimme-meterdata

Too little, too late …

De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) vindt dat particulieren de controle moeten krijgen over hun eigen slimme-meterdata. Alleen nadat er toestemming is gegeven zouden dienstverleners hiervan gebruik mogen maken. Op dit moment hebben de netbeheerders zeggenschap over de meetdata van particulieren, die zelf geen mogelijkheid tot inzage in hun eigen gegevens hebben. Volgens de ACM zal het belang en de waarde van data uit de slimme meter de komende jaren sterk groeien. — lees verder bij security.nl

Too little, roo late. Met dit soort voorstellen krijgt de gebruiker pas helemaal aan het einde van de dataketting zogezegd zeggenschap over de gegevens. Beter was geweest om ook hier te vertrekken van privacy by design. Nu is het alleen maar wat morrelen in de marge van wat in het begin al fout zat: met de slimme meter geef je als gebruiker je per definitie je data uit handen. Het is krek dezelfde flater die ook in België gemaakt wordt met de manier waarop hier de digitale meter wordt ingevoerd. Zero zeggenschap over je eigen data.

Neen, dan liever de bedenking die in één van de reacties staat. “Ik ben van mening dat je met een domme meter en een papiertje ook je verbruik in de gaten kan houden. Daar heb ik geen appje van wie dan ook voor nodig. Gemak dient niet altijd de mens. Hij wordt er lui en dom van.” Inderdaad, dat gemak dient vooral de datagieren.